Следвайте Гласове в Страхът от покачване на цените при приемане на

...
Следвайте Гласове в Страхът от покачване на цените при приемане на
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Щом в Хърватия не успяха да осуетят скока на цените след въвеждането на еврото, какво би станало в България

Следвайте " Гласове " в 
Страхът от повишаване на цените при приемане на еврото е най-често срещаното терзание измежду популацията. По тази тематика нееднократно са ме питали публицисти през последната година и всякога споделям едно и също нещо, което уви се пропуща или прикрива от поддръжниците на приемането на еврото. 

В доста страни директно след въвеждане на еврото се вижда скок в цените на артикули и услуги, които се използват постоянно в всекидневието. Хранителни артикули, ресторантьорски услуги и други дребни услуги (например козметични). Това е резултат от така наречен " закръгляне " на цените нагоре от страна на търговците. 
При артикули и услуги, които не се използват толкоз постоянно, да вземем за пример скъпа техника, значително покачване в цените нормално не се вижда директно след приемане на еврото. Именно това е и една от аргументите в формалните ценови показатели (които са агрегирани стойности) този инфлационен феномен да остане по-скоро прикрит. За елементарните хора обаче тази инфлация е мощно осезаема тъй като касае точно този вид артикули и услуги, които те използват най-често в всекидневието си. 
Това се случи в Хърватия в границите на няколко дни незабавно след въвеждане на еврото. Общата валута беше въведена на 1 януари и на 3-ти към този момент имаше репортажи с недоволни жители, които се оплакват от огромен скок в цените на избрани артикули и услуги.

Хърватските медии приказват главно за хранителни артикули. Например, артикули в пекарни, които преди са имали цена в хърватски еквивалент на 80 евроцента след промяната на валутата към този момент костват 1,1 евро - 37,5% инфлация. Цената на кило портокали се подвига с 14%, а тази на кило картофи с сред 35% и 45%. Кило лук към този момент коства с 25% повече, а цената на едно еспресо се качва със 16%. Има и други образци, всичко това се случва в границите на дни.
Хърватските управляващи споделят, че има нарушавания на закона за приемане на еврото. Някои търговци били вдигнали цените с повече, в сравнение с им било разрешено и щяло да има наказания. Тази обстановка е следващата илюстрация на това какъв брой безсмислено е страната да се пробва да управлява пазарни процеси. Неслучайно от сходен скок в цените при приемане на еврото се оплакват жителите на съвсем всяка друга страна членка на еврозоната. Питайте някой холандец, италианец, немец или грък. 
Гледайте Хърватия и мислете за България. Щом там управляващите са били неспособни да осуетят скока в цените при промяна на валутата, не ми се мисли какво би се случило у нас.

 
 
03 Яну 2023265603 Яну 2023158402 Яну 2023430631 Дек 2022323730 Дек 2022456529 Дек 20221471КоментариGen Gurko04 Яну 2023 16:46ч.
Това да го четат продажните лъжци, които желаят приемане на еврото, тъй като инфлацията била към този момент изконсумирана, видите ли. Заслужават пердах с тояги на голо. Всички би трябвало да се подпишат на подписката на възобновление за опазване на българския лев. До един.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати...04 Яну 2023 17:06ч.
То е ясно, какво ни чака, само че за жалост българите ще страдаме от личното си малоумие... за следващ път! Ако бяхме " естествен народ ", до в този момент трябваше да сме изринали целия политически отпадък, задръстващ, както Народното Събрание, по този начин и цялата ни политическа сцена, която се е трансформирала в мръсна циркова сцена!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати > > > 04 Яну 2023 17:09ч.
Трябва наложително Референдум по този въпрос, както и по въпросите за участието ни в Европейски Съюз и НАТО. Време е най-малко един път в Историята да напуснем потъващия транспортен съд в точния момент! Убеден съм, че никой не е мечтал за подобен Европейски Съюз...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Протестирайте, серсеми!04 Яну 2023 17:22ч.
Включили са ви " противоположното преброяване "! После няма връщане обратно, протестирайте дорде е време!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати To към този момент е към края04 Яну 2023 17:37ч.
Само още няколко закона би трябвало да одобряват и всички завършва.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Име04 Яну 2023 17:58ч.
Скока на цените е обезпечен, само че доста по-страшна е загубата на валутен суверенитет и солидарното присъединяване в задлъжнялостта на Европейски Съюз! Доцент Сарийски /господ здраве да му дава!/ не един път и два пъти го изясни, но изгода йок, изгода хептен. Нашите " yes sir " -и ще го одобряват еврото и точка!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Успокоение04 Яну 2023 18:01ч.
По-добре разпитайте за същите резултати на 01.01.2000г в Италия и Гърция, изключително първата. Трябва да се черпи преден опит.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Това с нарастването на цените04 Яну 2023 18:07ч.
е непосредствения и най-малкия проблем. Големият проблем идва след няколко години- при Гърция по-късно по-малко от 10, при нас ще е след по-малко. Ако забелязвате, до момента никой не е дал логичен мотив ЗАЩО би трябвало да влизаме в еврозоната. Как това би подобрило живота на българските, или в случай че щете, и европейските жители? А това е първият въпрос, на който би трябвало да бъде даден отговор още преди започване на подготовка за присъединение! Нашите така наречен " управници " от доста време насам се държат не като избраници на българския народ, а като ръководещи територията губернатори, назначени от знаете кой. За какво последно някой ръководещ се е отчел пред народа?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Шарлатания04 Яну 2023 18:09ч.
Според групата на шарлатаните в България цените ще паднат и народа ще стане още по богат. Поради своята подкупност и сериозна тъпотия шарлатаните ще извършат чудеса без да схващат свойството и смисъла на осъщественото.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Карачибук04 Яну 2023 18:14ч.
Информацията за повишаването в Хърватско е погрешно показана. Цената на кило портокали в действителност е вдигната с 14%, само че всеки клиент закупил най-малко 2 година получава право на безвъзмездна бърза клизма. По сходен метод е обезпечен бонус за пазаруващште от поскпъпналите с 35% ази на кило картофи с 35% червени артофи. Закупилите три кг от тях се премират с ваучер за интимна фешън прическа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Охи04 Яну 2023 18:39ч.
Абе сътрудници,доц.Сарйиски го изясни пределно ясно,защо е това натискане 100 пъти-на глемите акули достъпът до лесни заеми се усилва неимоверно,те си теглят пари назаем крепко,ние влизаме в дългова серпантина.Хиените това не ги интересува,справка Гърция,народът солидарно заплаща всичко,барабар с задълженията на другите,после законосъобразен банкрут,пълно завземане стопански,политически на страната и дефинитивно закотвяне в така наречен пргресивен свят и по този начин...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Георги Вулджев: Щом в Хърватия не съумяха да осуетят скока на цените след въвеждането на еврото, какво би станало в България04 Яну 2023 18:50ч.
От първи път ли да позная, или ми давате право на три опита?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Карачибук04 Яну 2023 20:00ч.
В България въвеждането на еврото ще докара до фрапантен спад на ценити с повече от 47% при хранитлните и над 50 % на неранителните артикули. 90 % ще си сменят вибраторите с нови с изкуствен интелект. Всички дами над 18 ще уголемят циците и устните си. Магазините за храни ще бъдат ометени, а телесното тегло на цията ще нарасне с 23 00тона
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231194924 Дек 2022311604 Яну 2023193928 Дек 2022672
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР